Om Technilab dataräddning blogg

Technilab blogg

Välkommen till bloggen på Technilab! Här kommer vi att blogga om allt som vi tror kan vara intressant för dig som är intresserad av teknik och elektronik och annat rörande datalagring. Avsikten är att på ett lättfattligt sätt beröra både trasiga och fungerande hårddiskar, SSD, digitalminnen samt annat som hör till ämnet och vad vi arbetar med.

Lite historia
IBM uppfann den första kommersiella hårddisken på 1950-talet. Modellen hette IBM 350 disk storage unit. Den var bestyckad med 50 st. 24 tums skivor som totalt kunde lagra 3,75 MB. Rotationshastigheten var 1200 varv/minut. Den fysiska storleken är som ett stort kylskåp med sina mått på 172x74x152 cm. Monterad i sitt kabinett vägde enheten ca 1 ton!

IBM 350 RAMAC diskenhet

Image © Mark Richards. Courtesy of the Computer History Museum.

Vi har dock inte varit med om att rädda någon sådan enhet. De äldsta hårddiskar vi har räddat data från är tillverkade i mitten till slutet på 1980-talet. Exempelvis Seagate ST-225 som är en 20 MB hårddisk bestyckad med 2 skivor. Den användes i många IBM-PC datorer. Det fanns även en variant med beteckningen ST-238R. Den är identisk med ST-225 men kunde använda en annan kodning, RLL, som medger en något högre lagringskapacitet. Hela 33 MB data kunde lagras på denna modellvariant.

En stor och liten hårddisk som vi har räddat data från

Den stora hårddisken på bilden är en Seagate ST-238R som rymmer 33 MB med data. Vikt 1,4 kg. Den lilla är en vanlig 2,5″ 5 000 MB modern hårddisk tillverkad av Hitachi 2014. Den väger 98 gram. Det är jättestor skillnad i storlek, vikt och lagringskapacitet.

En stor äldre hårddisk och en liten modern hårddisk som har räddats.

Ett otroligt perspektiv
Ett vanligt USB-minne på 64 GB kan lagra lika mycket data som 1 985 stycken ST-238R hårddiskar! Eller lika mycket data som 17 400 stycken IBM 350 disk storage units!

Snabb utveckling på hårddiskar
Hårddiskarna har utvecklats otroligt snabbt. De vanligaste modellerna vi räddar data från i dagsläget har en lagringskapacitet på mellan 0,5 till 4 TB. Vi har en spännande tid framför oss med nya varianter av mekaniska hårddiskar som bland annat är fyllda med helium och har en betydligt större lagringskapacitet.

SSD, Solid State Drive, är digitala “hårddiskar” helt utan rörliga delar. Lagringskapaciteten blir även för dessa allt större för varje år. Trots att de är helt utan mekaniska delar går de sönder och utgör en ökande andel i vårt arbete med att återställa förlorad data från olika typer av lagringsenheter.

Större lagringskapacitet betyder också ofta större datamängder. Det medför längre läs- och arbetstider för att återställa förlorad data, både för hårddiskar och digitalminnen. Men vi har en väl utvecklad teknik som möjliggör att kostnaden för en komplicerad dataräddning kan hållas nere, även för lagringsenheter med stor lagringskapacitet.

Varje dag arbetar vi med att rädda förlorad data från olika typer av lagringsenheter.

Vi räddar förlorad data från avbrutna USB-minnen, minneskort som inte går att få kontakt med, hårddiskar som klickar och låter konstigt, SSD som är okontaktbara ..

Vi räddar förlorad data från NAS-enheter och olika typer av serversystem.

Vi återställer raderade data, bilder och filer från alla typer av lagringsenheter.

Att arbeta med dataräddning är inget enformigt arbete. Men det är krävande. Vi utvecklar fortlöpande nya metoder och teknik för att göra det till synes omöjliga möjligt.

Om du behöver hjälp med få förlorad data återställt eller undrar över något, tveka inte att skicka ett mail eller ringa.

Bläddra gärna runt på vår hemsida för mer information.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
Du befinner dig på våra bloggsidor ..

SENASTE INLÄGGEN