Packningsrekommendationer hårddisk

Hårddisken är en precisionsenhet med mycket små toleranser. Den är känslig mot stötar och mot statisk elektricitet. Det är därför viktigt att den packas på rätt sätt så att det inte uppstår ytterligare skador under transport till oss. Vi rekommenderar att den packas enligt instruktionerna nedan.

Hur en hårddisk bör packas i en kartong

Hårddisken bör ligga i en antistat påse (ESD-skyddspåse). Den ska ligga mitt i lådan med dämpmaterial runt diskens alla sidor. Hårddisken ska ligga stadigt och inte kunna röra sig i kartongen. Använd inte plastchips utan hellre papper eller bubbelplast. Bäst är skumgummi. Packa så att den centreras i mitten på lådan på ett liknande sätt som det formgjutna skumgummit på bilden.

Hårddisk i kartong med formgjutet skumgummi. Idealiskt men inte så lättillgängligt.


Hårddisk packad i kartong med formgjuten plast


Hårddisk packad i kartong med papper

Att packa i specialemballage med formgjuten plast eller skumgummi är inte möjligt för de flesta eftersom sådant emballage inte är lättillgängligt. Huvudsaken är att följa principen, att du försöker fixera hårddisken i centrum av lådan med hjälp av kartongbitar, papper etc. Du kan t.ex. använda en mindre innerkartong som du lägger hårddisken i. Varför så besvärligt? Hårddisken är känslig och för att inte riskera att det uppstår mer skador som kan försvåra möjligheterna till att återskapa dina data, är det säkrast att packa omsorgsfullt.

Om mer än en hårddisk ska packas i samma kartong är ett bra alternativ att använda flera innerkartonger.

Lämnar du in hårddisken personligen räcker det med en antistatpåse.

Även digitalminnen och optiska media bör helst också packas i kartong eller i ett kraftig vadderat kuvert, eftersom innehållet, dina data, är viktiga. Risken för skador är definitivt mycket mindre än att använda ett vanligt tunt kuvert. Och tänk dessutom på att om du skickar som vanligt brev så går det inte att spåra försändelsen om den skulle komma på avvägar. För bästa säkerhet rekommenderar vi att brevförsändelser skickas rekommenderat. En sådan försändelse blir spårbar, liksom företagspaket och postpaket som kan spåras i detalj.

För en komplett dator är originalemballaget i regel bäst.

En hårddiskkamera packas lämpligen i sitt originalemballage och läggs i en ytterkartong.

Använd sunt förnuft. Det måste finnas stötupptagande material som skyddar under transport.