Kraschad LaCie hårddisk

Vi arbetar med dataåterställning från samtliga modeller av LaCie externa hårddiskar, inklusive RAID och ethernet-baserade modeller, exempelvis LaCie Desktop Neil Poulton, LaCie Rugged, LaCie little disk, LaCie d2, LaCie Big Disk, LaCie Bigger Disk, LaCie mini, LaCie Ethernet Disk, LaCie Mobile Disk, LaCie Desktop Hard Disk, LaCie RAID m.fl.

Varför har min LaCie kraschat?
Problem med externa LaCie hårddiskar, och även andra fabrikat, som till synes kraschar utan orsak, hänger samman med att de faktiskt är ömtåliga och att, enligt vår mening, driftstemperaturen kan bli för hög under vissa omständigheter. Något som bidrar till detta är att många av modellerna inte har någon aktiv kylning i den kabinett som själva hårddisken sitter monterad i. För hög temperatur under lång tid är inte bra och förkortar livslängden. 

Vid intensiv trafik mellan dator och hårddisk stiger strömförbrukningen och temperaturen än mer. Hårddiskens VCM (Voice Coil Motor) får då arbeta hårdare och mer värmeenergi frigörs. De känsliga läs- och skrivhuvudena som är monterade på en arm tillsammans med VCM-enheten utgör den mekaniska huvudenheten för skriv och läsoperationer på hårddisken.

Har hårddisken tippat eller fallit till golvet?
Har den gjort detta eller kanske fått en liten stöt under drift? Det är något som kan orsaka skador, vare sig den är ny eller gammal, och är en vanlig anledning till en hårddiskkrasch. Läs- och skrivhuvudena tillsammans med hårddiskens skivor och lagring utsätts för en mycket stor påfrestning vid en sådan händelse. Vet du med dig att så är fallet är det säkrast att inte försöka starta upp den igen pga de mekaniska skador som kan ha uppstått. Vi får in allt fler räddningsuppdrag med den här typen av skador på LaCie hårddiskar. Att återskapa data från den här typen av skador kräver stor kompetens tillsammans med specialutrustat labb. 

LaCie är en tillverkare som funnits länge
LaCie har tillverkat externa lagringslösningar sedan slutet på 80-talet. De tillverkar dock inte själva hårddisken, utan köper in dessa från andra tillverkare. I deras kabinetter finner man hårddiskar från t ex Seagate, Maxtor, Western Digital och Hitachi. Redan 2004 släppte de en modell med 1TB lagringskapacitet, LaCie Bigger Disk. De har ett stort sortiment med olika modeller. Allt från små mobila enheter till stora multidisk-modeller med RAID. De finns med anslutningar för USB, FireWire, eSATA och även nätverksanslutna modeller,  NAS.

Hur är kvalitén? Är den inte bra eftersom min hårddisk kraschat?
Enligt vår mening är kvalitén på LaCie varken sämre eller bättre än på motsvarande modeller från andra tillverkare. Många av modellerna är utrustade med stabila aluminiumchassin. Det är trots allt en mycket liten andel av alla LaCie hårddiskar som säljs som kraschar i förtid utan orsak.

Se mer här för information om vårt arbete med att rädda hårddisk.