Gratis programvara för ändamålet, finns det? Ja, det gör det.
Har du fått problem med din hårddisk förstår vi att det kan vara lockande att själv försöka kontrollera hur det står till med den.
För att minimera risken för en total dataförlust vill vi ge dig några råd.
För att du inte för alltid ska förlora dina bilder och filer i stället för att få dem tillbaka finns det några viktiga avgörande saker som du bör tänka på:
Om din hårddisk har fått en liten stöt, t.ex. ramlat omkull på bordet eller fallit till golvet och- eller har ett främmande ljud – stäng av den genast. Varför?
Därför att hårddisken högst sannolikt har fått interna mekaniska skador. Det finns ingen programvara som kan åtgärda detta. Precis lika lite som du skulle kunna laga en trasig glödlampa genom att koppla in den till datorn med en adapter och använda programvaran glödlampa-data-recovery-utility-1.0-free-version. Det fungerar bara inte. Glödtråden i lampan är av och kan inte svetsas samman med hjälp av någon programvara, oavsett vad som utlovas.
Du riskerar i stället att skadorna kommer att förvärras för varje sekund som hårddisken är igång. Är dina data viktiga och du inte vill riskera att förvärra saken, kontakta oss för gratis rådgivning.
Men om din hårddisk inte har utsatts för något fysiskt och den låter normalt kan du kontrollera vissa parametrar själv.
Vi visar nedan en test du kan göra utan att några större tekniska kunskaper krävs. Någon som är lite datakunnig kanske kan hjälpa till om det behövs.
Alla moderna hårddiskar har ett eget självrapporteringssystem SMART – Self Monitoring Analysis and Reporting Technology. Det här systemet kan tala om hur hårddisken mår. En förutsättning är att hårddisken inte har skador som hindrar den från att starta upp. Det första du skall göra är att kontrollera hårddiskens SMART status efter start.
Okej, – Du hör inget oljud från hårddisken och den har inte fått någon liten stöt eller slag. Så här gör du:
Om det är en intern hårddisk i en stationär eller bärbar dator kan datorns inbyggda system ibland visa om det finns något problem. En förutsättning är att SMART är aktiverat i datorns BIOS.
- Gäller det en extern hårddisk? Gå direkt till punkt 2. Är det en intern hårddisk, starta datorn och kontrollera om du får ett meddelande precis strax efter start, innan Windows (eller annat operativsystem) har börjat starta upp, som säger något om SMART status BAD eller liknande – avbryt och gör inget mer. Samma sak gäller om datorn inte hittar hårddisken alls. Men om allt ser bra ut kan du fortsätta med nästa steg.
- Ladda ner och installera gratisprogramvaran CrystalDiskInfo.
När du har installerat och startat skall det se ut så här:

För att vara säker på att programmet har fått med din hårddisk, välj Inställningar – skanna om i menyn.
Se sedan till att välja rätt hårddisk eftersom programmet kan visa status för alla anslutna hårddiskar.
Om programmet inte hittar din hårddisk och datorn nästan låser sig, kanske med I/O-fel – avbryt och stäng av.
De viktigaste punkterna är de som är markerade med en röd ram i bilden:
- Reallocated Sector Count.
- Current Pending Sector Count.
- Uncorrectable Sector Count.
Om något av dessa har ett annat värde än noll är hårddisken att betrakta som trasig. Den har då börjat utveckla läsproblem. I så fall råder vi dig till att avbryta.
Om de tre värdena är noll talar det för att hårddisken mår bra tekniskt. Om du inte kommer åt dina filer kan orsaken i stället t.ex. bero på ett skadat filsystem.
Men – säg nu att hårddisken har utsatts för en liten stöt, men att den ändå startar och kan visa SMART-värdena enl. ovan. Alla värden är OK. Du pustar ut och känner dig lättad över att allt verkar ha klarat sig. Men det finns ett stort problem med detta! SMART vet inte om att hårddisken har utsatts för en stöt och den kan sluta fungera helt innan värdena hinner uppdateras. Det kan tid innan detta sker. Och det kan dröja allt ifrån någon minut eller flera veckor innan hårddisken ger upp efter det att den har fått en liten stöt under drift.
Vi påpekar gång på gång hur viktigt det är att en hårddisk som har utsatts för en smäll hålls avstängd. Det är helt utan tvekan det säkraste du kan göra om du inte vill riskera att förvärra möjligheterna att få dina filer räddade.
De råd vi har gett ovan kan förhoppningsvis hjälpa dig att fatta rätt beslut om din hårddisk.
Det finns så många olika parametrar som kan påverka en hårddisk. Det går därför inte att lämna några helt vattentäta säkra tips. Det enda vi kan säga helt säkert är att om du låter oss undersöka din hårddisk görs det på ett sätt som inte riskerar förvärra skadorna på den.
Vi har sett det mesta när det gäller trasiga hårddiskar. Vårt dagliga arbete med att rädda hårddiskar görs med kunskap, utrustning och instrument som inte finns hos din datorreparatör eller IT-avdelning. Felaktigt utförda tester och åtgärder kan förvärra situationen med din hårddisk.
CrystalDiskInfo, eller annan motsvarande programvara, kan övervaka hårddiskar kontinuerligt och larma om det uppstår något fel. Blir det ett larm eller en varning kan du göra en extra säkerhetskopia och byta ut hårddisken i lugn och ro om den är på väg att krascha.
Om du som läser det här fortfarande har en fungerande hårddisk och ingen backup – säkra dina filer nu. – Innan det är för sent.